Medisch pedicure

Medisch pedicure

De medisch pedicure behandelt niet alleen reguliere voetproblematiek, maar is ook gespecialiseerd in het behandelen van risicovoeten. Dit zijn kwetsbare voeten als gevolg van bijvoorbeeld reuma, diabetes, vaataandoeningen, kanker, ouderdom en neurologische aandoeningen. Als medisch pedicure werken wij ook samen met specialisten als huisartsen, podo- en fysiotherapeuten.

 

N

Diabetische voetzorg

Als diabeet kunnen de bloedvaatjes en zenuwen in de voeten beschadigd raken, waardoor het gevoel in de voeten kan verminderen en wondjes aan de voeten niet direct worden opgemerkt. Regelmatige controle om deze problematiek vroegtijdig te signaleren en te behandelen kan ernstige gevolgen voorkomen.

N

Schimmeldiagnostiek

Schimmelnagels, ook wel kalknagels of mycosenagels, zijn veel voorkomend. De schimmelinfectie zorgt ervoor dat de teennagels dikker worden en gaan verkleuren, vervormen en splijten. Het lijkt in eerste instantie een cosmetisch probleem, maar zonder behandeling kunnen de teennagels dusdanig dik worden dat dit door druk leidt tot irritatie en pijn. Zonder behandeling breidt de schimmel zich in veel gevallen verder uit. In het ergste geval kan de nagel dusdanig zijn aangetast, dat deze afbreekt.

N

Sportgerelateerde voetzorg

Als medisch sportpedicure analyseren, adviseren en behandelen wij sportgerelateerde klachten aan de voeten en het bewegingsapparaat. Op die manier dragen wij bij aan het zo optimaal mogelijk kunnen presteren van de sporter. Het behandelen van voeten kan ook preventief worden ingezet om de kans op sportblessures te verkleinen. Veel voorkomende voetproblemen bij sportvoeten zijn:
• Blauwe teennagels
• Ingescheurde teennagels
• Kloven
• Blaren
• Eeltvorming
• Hielspoor
• Knobbels aan de voeten

N

Anti-druk techniek (siliconen)

In het geval van pijnlijke drukplekken, ter preventie van teenafwijkingen of bij andere teenklachten is de medisch pedicure opgeleid om ortheses (teenstukje gemaakt van siliconen) te maken. Een orthese is op maat gemaakt. Is een corrigerende orthese noodzakelijk, dan verwijzen wij u door naar een podotherapeut. Voordat wij een orthese kunnen maken, vindt er een uitgebreid voetonderzoek plaats waarbij onder andere wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen, aanwezige drukplekken en naar de schoenen.

N

Reumatische voetzorg

Als reumapatiënt zijn de voeten extra gevoelig voor problematiek en bijbehorende pijnklachten als gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in gewrichten en/of standsveranderingen. De juiste behandeling van deze problematiek kan de pijn verlichten.

N

Oncologische voetzorg

Clienten met kanker kunnen diverse problemen ervaren met hun voeten. Als pedicure speel je een belangrijke rol in het screenen van voeten, het herkennen van bijwerkingen en het verzorgen van de voeten. Ook preventieve maatregelen behoren tot de werkzaamheden. Cliënten met kanker worden behandeld tijdens rustperiodes in de kankerbehandeling.

N

De spastische voet

Bij cliënten met spasme zijn de spieren niet meer in staat om te doen wat ze behoren te doen. Dit kan gepaard gaan met de nodige problemen aan de voeten die, onbehandeld, ernstige gevolgen kunnen hebben. Preventie is daarom essentieel, evenals het behandelen van bestaande problemen aan de voeten.